Handige tips voor mobiele fotografie
De mobiele fotografie is vele malen beter geworden nu de smartphones van tegenwoordig over uitstekende camera’s met vele mogelijkheden beschikken. Hierbij geven wij een aantal handige tips, die je vast zullen helpen bij het maken van betere foto met je mobiel.
1. Mobiele fotografie wordt beter met een schone lens
Vaak zien wij bij mobiele fotografie dat er storende vlekken op de foto’s zitten. Dat komt doordat de lens niet helemaal schoon is. Bij een smartphone heb je het vaak helemaal niet in de gaten als je tijdens het bellen je vinger bovenop de lens houdt. En er zit vaak veel stof in de broekzak waar de telefoon in beland. Het lensje van de camera wordt dus snel vies. Het stof en de viezigheid kan zorgen voor rare lichteffecten in de foto’s. Check dus regelmatig even de lens. Vaak is het al genoeg als je even met een stukje stof van een T-shirt of trui de lens schoonpoetst.
2. Houd je telefoon stil
Als de tijd er is om een foto te maken, neem de tijd dan ook. Ga niet al lopend of hardlopend een foto maken, tenzij de situatie dat vereist.
Een aantal tips voor het stil houden van je telefoon:
Bij mobiele fotografie geldt altijd de stelregel; Hoe stiller de telefoon in je hand ligt, des te scherper worden de foto’s. Bij slecht licht blijft het lastig fotograferen, maar probeer in dat geval het toestel met 2 handen vast te houden. Voor een goede stabiliteit houd je het toestel dicht tegen het lichaam en druk je de ellebogen in een hoek van 45 graden tegen je lichaam. Bij slecht licht kun je ook gebruik maken van een klein statief of proberen het toestel ergens op te zetten.
Wacht ook nog één a twee seconden na het maken van de foto’s met bewegen; het zou kunnen dat de camera nog bezig is met het nemen van de foto. Verschijnt de foto in beeld, dan weet je zeker dat het maken van de foto compleet voltooid is.
Een extra tip voor mobiele fotografie met de iPhone; de foto wordt pas gemaakt zodra je jouw vinger van de ontspanknop afhaalt. Dit kun je handig gebruiken door niet je vinger op te tillen zodra je een foto wilt maken, maar hem van de knop op je scherm af te laten glijden. Hierdoor kun je veel beweging van je camera simpelweg voorkomen.
Bij de iPhone kun je ook de harder- en zachterknop gebruiken om een foto, of een serie foto’s achter elkaar, te maken.
3. Stand van de camera
Mobiele fotografie kan mooier en spannender worden door nieuwe hoogtes en standen van de camera te proberen. Veel smartphonegebruikers hebben één stand voor het vasthouden van hun telefoon. Borsthoogte en recht vooruit. Probeer ook eens om de camera vanaf een lager standpunt te gebruiken.
Plaats de camera bijvoorbeeld op de grond en je zult zien dat je bijzondere foto’s krijgt. Of ga eens met je rug op de grond liggen en fotografeer omhoog. In een bos of in een grote stad met hoge gebouwen kan dat een heel leuk effect geven.
Houd je camera ook goed recht. Kijk goed of de horizon waterpas in beeld komt.
4. Lichtomstandigheden
De beste foto’s met je smartphone kun je maken bij voldoende licht; bijvoorbeeld overdag in de zomer. ‘s Avonds (en zelfs overdag in de winter) moet je het met een stuk minder licht stellen en krijg je al snel ruis in de foto’s. Ondanks dat smartphones zijn uitgerust met flitsers, is dit felle lampje geen vriend van mobiele fotografie. De flitser op je camera biedt hier helaas dus geen fatsoenlijke oplossing voor.
Let er op dat licht op verschillende tijdstippen van de dag erg kan verschillen.
‘s Ochtends vroeg als de zon net op is en ‘s avonds laat, vlak voordat de zon onder gaat, heb je doorgaans het mooiste licht. Voor landschapsfoto’s kun je het beste ‘s morgens vroeg op pad gaan als de zon net opkomt. Het is dan nog lekker rustig en je hebt alle tijd om de juiste foto te maken. Voor zonsondergangen kan je het beste een half uur te vroeg op de locatie zijn, zodat je net niet dat mooie moment mist.
Je kunt specifiek op zoek gaan naar tegenlicht door bijvoorbeeld silhouetten te fotograferen. Bij mobiele fotografie met veel contrast kan dit mooie resultaten geven.
Als één bepaald punt in beeld het belangrijkst is, bijvoorbeeld iemands ogen, dan kun je op je smartphone die plek aanwijzen. Als je klikt op het punt waarop je qua licht wilt focussen, klik dan op je scherm op dat gebied. Bij sommige telefoons zie je dan een vierkantje met een zonnetje. Beweeg je vinger over het scherm omhoog of omlaag om de helderheid aan te passen. Als je je vinger 2 seconden op hetzelfde punt houdt, berekent je smartphone het ideale licht voor die plek en creëert een ‘AE/AF-vergrendeling’. De lichtinstellingen worden nu bewaard tot je de foto maakt.
5. Flitser gebruiken (bij tegenlicht)
We schreven het al bij tip 4, Het gebruik van de flitser raden wij bij mobiele fotografie meestal af. Over het algemeen worden de kleuren minder goed over door het felle licht. Het lampje dat in smartphones wordt gebruikt is, in tegenstelling tot een echte flitser, enkel een lampje dat fel licht produceert. Gebruik de flitser als het voorwerp voor een lichtbron staat (bijvoorbeeld raam, lamp of met de rug naar de zon). Let wel op vervelende reflecties bij ramen en spiegels. Wil je toch de flits gebruiken, maak dan ook een foto zonder flits. Zo kun je altijd achteraf nog beslissen welke foto je het mooiste vindt. Je zult zien dat je steeds minder vaak je flits zult gebruiken bij mobiele fotografie.
6. Speel met macrofotografie (dichtbij)
De smartphone is vaak erg goed voor het maken van macrofoto’s (foto’s van heel dicht bij het voorwerp). Dat heeft te maken met de compacte sensor; scherpstellen is dan vaak geen enkel probleem. De achtergrond kun je dan gemakkelijk onscherp krijgen, waardoor het onderwerp er gelijk uitspringt.
Er zijn inmiddels smartphones met een dubbele camera. Met de tweede camera kun je vaak het voorwerp dichterbij halen. Gebruik deze camera als je dicht op een voorwerp wilt komen. Er zijn professionele fotografen die voor dit soort foto’s juist gebruik maken van mobiele fotografie.
7. Negeer de digitale zoomfunctie
Veel telefoons hebben de mogelijkheid om in te zoomen. In de meeste gevallen gaat het hierbij om digitaal inzoomen in plaats van optisch inzoomen. Digitaal inzoomen is in feite niks anders dan een uitsnede maken van het totale beeld en die uitsnede opblazen. Bij mobiele fotografie komt dat de beeldkwaliteit zeker niet ten goede.
Negeer daarom de zoomoptie van je camera en werk zoveel mogelijk met de normale stand. Wil je een onderwerp dichterbij in beeld hebben, loop dan gewoon een paar stappen dichterbij. In de meeste gevallen een uitstekende optie waar de beeldkwaliteit alleen maar beter van wordt. En dit is belangrijk bij het afdrukken, zoals in OnsFotoboek. Op het scherm lijkt een foto dan nog van goede kwaliteit, maar geprint wordt hij korrelig. Houd hier dus rekening mee.
Overigens, zoals we bij tip 6 al vertelden kan met smartphones met een tweede camera het object door de extra camera naar voren gehaald worden. Deze zoomfunctie biedt meer scherpte in een foto waarvan het onderwerp vergroot is.
8. Maak veel foto’s
Goede mobiele fotografie wint het met hoeveelheid. Zorg dat de opslagcapaciteit van je telefoon ruim voldoende is als je op pad gaat. Maak veel foto’s vanuit verschillende hoeken. Hoog, laag, telefoon iets gekanteld. Dan kun je thuis op je gemak op zoek gaan naar het perfecte plaatje en die bewerk tot je er helemaal tevreden over ben. Zo ben je er altijd van verzekerd dat je goed beeldmateriaal hebt gemaakt.
9. Het gebruik van apps
Mobiele fotografie wordt natuurlijk erg eenvoudig gemaakt door met de standaard camera-app op je telefoon te maken. Wij adviseren ook om dit op deze manier te doen. Later kun je bijna altijd de foto in andere apps bekijken, gebruiken of bewerken.
Voordat je een foto bewerkt, kun je via de standaard foto-app, een kopie maken van de betreffende foto. Gaat er iets mis, dan heb je altijd het origineel nog. Binnen de standaard foto-app is het ook mogelijk om je foto te bewerken (klik op ‘Wijzigen’).
Je kunt eenvoudig:
- rode ogen bewerken
- Kleur en licht aanpassen
- een filter toevoegen
- foto draaien
Extra apps
Het is zeker de moeite waard om te snuffelen op de appStore (iPhone/iPad) of Google Play (Android) naar meer apps om uit te proberen. Er zijn talloze mogelijkheden voor mooie filters en apps voor grappige bewerking van je foto’s. Zoek naar ‘photo editor’, ‘photo filter’ of ‘pro camera’ en je vindt een ruim aanbod! Let er wel op dat de foto’s in hun originele formaat worden opgeslagen. Wordt een foto te klein opgeslagen, dan beïnvloed dit de drukkwaliteit. Helaas houden de apps hier niet altijd rekening mee.
Voorbeelden van apps voor mobiele fotografie:
- Snapseed
- ProCamera
- Enlight
- Splitpic
10. Leren
Struin het internet af en volg fotografen die jou aanspreken. Leer van hun foto’s en probeer foto’s na te maken om te oefenen. Uiteindelijk ontwikkel jij daarmee jouw eigen stijl in fotografie met jouw telefoon. Dit kun je ook doen door workshops te volgen op het gebiedt dat jou aanspreekt. Of het nu gaat om landschapsfotografie, foto’s op straat van mensen, kinderen of dieren, of abstracte fotografie, er is altijd wel een geschikte workshop te vinden waarmee jij jouw fotografieskills kunt verbeteren.
Enkele mooie bronnen voor foto’s:
Fotografeer veel en gooi veel weg! Uiteindelijk gebruik je maar 5 tot 10% van al de gemaakte foto’s.
Instellingen van jouw smartphone.
Als je klikt op een foto binnen jouw filmrol, dan zie je vaak een knopje ‘wijzigen’. Klik hier eens op en ga eens spelen met de diverse instelmogelijkheden. Automatische kleurcorrectie van de iPhone geeft verbluffende resultaten en met de diverse filters maak je snel een unieke foto. Je kunt vooraf een foto kopiëren (klik op ‘delen’ en zoek binnen de opties naar ‘kopiëren’ of ‘dupliceren’), zodat je door de wijzigingen niet je originele foto kwijt bent.